Vill du köpa nyproducerat?

Hur går det till att köpa nyproduktion?

Blidö Fastighetsförmedling har lång erfarenhet av att förmedla nyproducerade bostäder.

Marknaden för nyproducerade bostäder fungerar annorlunda än marknaden för begagnade bostadsrättslägenheter som överlåtes av sina bostadsrättsinnehavare. Under åren har vi fått förtroendet att förmedla bostäder i olika nybyggnadsprojekt.

Nedan redovisa de olika stegen när du köper nyproduktion

Säljstart

Vid säljstarten av ett nytt byggprojekt presenteras projektet på vår och byggföretagets hemsidor.

Ritningar, skisser, modeller, planlösningar och teknisk information ger dig en bild av hur projektet kommer att se ut när det är klart. En visningslägenhet finns även oftast tillgänglig som går att besöka så att du som köpare för en bild av de bostäder som ska produceras.

Teckna bokningsavtal

När du erbjuds en bostad får du ett par dagars betänketid. Om du väljer att gå vidare är nästa steg att teckna ett bokningsavtal och betala in en bokningsavgift.

Innan du fattar beslut bör du ha gått igenom din ekonomi, hur mycket du kan lägga i eget kapital och skaffat ett lånelöfte från din bank.

Dags att sälja din tidigare bostad

Vi kan även hjälp till med att värdera ditt nuvarande boendet om det ska säljas och då utgöra en dellikvid i den kommande affären.

Den nya bostadsrättsföreningen

När din nya bostadsrättsförening har bildats är det dags att ingå avtal, antingen med ett förhandsavtal eller direkt med ett upplåtelseavtal. Båda avtalsformerna är juridiskt bindande. I samband med detta gör styrelsen eller förvaltaren en genomlysning av din ekonomi. Formell medlem i bostadsrättsföreningen blir du i samband med upplåtelseavtalet.

Var med och påverka utförandet

Ofta kan varje nyproduktion har ett originalutförande som du kan påverka genom antingen kostnadsfria val, eller tillval som du köper till. Det kan röra sig om val av tapeter, skåpluckor, beställning av fler eluttag eller en justerad planlösning. Möjligheterna är många och varierar mellan olika projekt.

Besiktning av bostaden

Några veckor före tillträdet besiktigas din bostad med byggaren som part. Det är önskvärt att även du deltar vid detta tillfälle för att se att bostaden är rätt utrustad. Skulle något moment vara fördröjt så informeras du om detta.

Inflyttning

På tillträdesdagen är lägenheten grundligt städad. Nycklarna får du mot uppvisande av kvitto på att bostaden är betald. Flyttar många in samtidigt brukar byggaren ibland dela upp hisstiden för grannsämjans skull.